De-a lungul timpului, oamenii au asociat tratamentele stomatologice cu durerea. Am întâlnit în practică mulți pacienți care vin cu anxietate și frică la stomatolog, și sincer îi înțeleg. Suntem foarte vulnerabili pe acel scaun și nimănui nu-i place să audă că are probleme medicale.
Vremurile însă s-au schimbat, iar tehnologia a evoluat foarte mult și foarte rapid în domeniul stomatologic. Una dintre tehnologiile care a luat amploare este tehnologia laser.
Tratamentele cu laser în stomatologie sunt mult mai ușor de tolerat de către pacient, fiind preferate în locul manoperelor clasice, inconfortabile, care necesită mai multe vizite la stomatolog.
Există mai multe tipuri de lasere cu diferite lungimi de undă, fiecare fiind folosit pentru o anumită manoperă. Haideți să aflăm când și cum poate fi utilizat în tratamentele stomatologice, dar și care sunt avantajele acestuia.
1. Caria dentară
Știm cu toții tratamentul clasic al cariei dentare cu freza. Pacienții deseori se plâng de vibrațiile și sunetul acesteia, inclusiv de senzația când freza atinge dintele.
Laserul pe care îl folosim în momentul în care vrem să curățăm un dinte de carie este foarte blând. Acesta nici măcar nu atinge suprafața dintelui, totul se întâmplă de la distanță.
Lumina laserului se proiectează pe dinte și îndepărtează foarte rapid țesutul moale și infectat de bacterii, fără a crea disconfort pacientului.
De cele mai multe ori când lucrăm cu laserul nu mai avem nevoie de anestezie pentru că putem să controlăm intensitatea și frecvența luminii.
Acest lucru ne ajută pe noi, ca medici, să adaptăm și să personalizăm tratamentul în funcție de fiecare pacient. Laserul având rol bactericid (adică omoară bacteriile), nu numai că îndepărtează caria, dar și lasă suprafața dintelui foarte curată, scăzând foarte mult riscul de carie secundară.
De asemenea, copiii iubesc tratamentele cu laser, fiind totul mult mai distractiv pentru ei. Am observat că aceștia colaborează mult mai rapid și mai bine, fiind fascinați de tehnologie.
2. Probleme parodontale (gingivită, parodontoză)
Foarte des am întâlnit pacienți cu probleme parodontale încă de la vârste fragede. Totul pornește de la tehnica de periaj greșită, lipsa controalelor periodice și a igienizărilor periodice.
Desigur, și factorul genetic joacă un rol în această poveste, cum ar fi înghesuirea dinților.
Corpul nostru este un întreg și are nevoie de echilibru pentru a funcționa optim. Dacă în cavitatea bucală avem un dezechilibru, acest lucru va avea repercusiuni și pe alte planuri.
Primele semne ale bolii parodontale pot fi: sângerarea gingiilor, respirația urât mirositoare, limba încărcată, inflamația gingiilor.
Cu cât lăsăm mai mult ca aceste simptome să persiste, ele vor avansa și vom depista: retracții gingivale, resorbții osoase, expunerea rădăcinilor dinților, sensibilitate la rece, sângerări zilnice la periaj, mobilitatea dinților etc.
Cum ne poate ajuta laserul în problemele parodontale?
În aceste afecțiuni gingivale, bacteriile agresive atacă gingia și țesutul osos, lăsând dintele fără suport. De aceea, boala parodontală, în termeni populari, se mai numește „boala dinților sănătoși”, deoarece dinții, chiar dacă nu au carii și alte afecțiuni, ajung să cadă în lipsa suportului osos și gingival.
Lumina laserului ne ajută pe noi, medicii, să vaporizăm aceste bacterii agresive de la nivelul gingiei, lăsând loc de vindecare a acesteia într-un mediu curat.
Acest tratament se face în mai multe ședințe, numărul acestora fiind stabilit de către medic în urma unui consult. Desigur, chiar dacă tratamentul este unul foarte eficient, succesul pe termen lung este dat de pacient și rutina pe care o are acasă după finalizarea tratamentului.
Pentru întreținerea efectului laserului, pacientului i se dau mai multe recomandări pe care trebuie să le urmeze, prevenind astfel recidiva bacteriilor și a simptomelor bolii parodontale.
Tratamentul este nedureros, iar o ședință de tratament durează în jur de o oră, pacientul văzând îmbunătățiri chiar după prima ședință.
3. Albire laser
Albirea cu laserul în cabinetul stomatologic este o procedură ideală pentru oricine își dorește rezultate imediate.
Întregul tratament se desfășoară într-o singură ședință, pe dinții care au fost deja igienizați. Laserul stomatologic este folosit pentru intensificarea acțiunii gelului de albire și pentru scurtarea timpului de activare.
Expunerea la dispozitivul laser este esențială pentru a putea beneficia de un zâmbet mai alb într-un timp mai scurt decât orice altă metodă de albire disponibilă în cabinet sau acasă. Procedura de albire durează aproximativ 30 de minute, iar dintele se deschide câteva nuanțe.
4. Modelarea gingiei (gingivectomie)
În momentul în care dintele este acoperit foarte mult de gingie, ne dă senzația că este un dinte mic. Multe persoane privesc acest lucru ca pe un aspect inestetic și doresc corectarea, remodelarea acesteia. Foarte simplu se poate face această procedură de alungire coronară cu ajutorul laserului.
Este o procedură rapidă, se face cu anestezie, recuperarea este imediată, iar efectul este unul impresionant.
5. Vindecarea aftelor, herpesului sau a durerilor de articulație temporo-mandibulară (ATM)
Aftele sunt niște leziuni ale pielii de obicei dureroase care creează disconfort în momentul vorbirii sau în momentul masticației. Aplicarea laserului pe aftele bucale, mai ales în stadiul de debut, ajută la reducerea durerii și vindecarea mai rapidă a acestora.
Acelasi lucru este valabil și pentru veziculele herpetice. Este important ca acest tratament să fie aplicat în stadiul inițial al erupției, astfel încât vindecarea să se facă mai rapid și să scadă șansele apariției de recidive.
Studiile au arătat că episoadele recurente cu Herpes Simplex pot fi tratate cu laserul și în stadiul silențios al bolii. În cazul durerilor de articulație, cele mai frecvente simptome asociate disfuncției ATM sunt:
- Dureri de cap (frecvent asemănătoare migrenei), dureri de urechi, durere și presiune în spatele globilor oculari.
- Durere la căscat, la deschiderea largă a gurii sau masticație.
- Blocaj al maxilarelor sau deplasarea acestora.
- Sensibilitate a mușchilor maxilari.
Pentru aceste simptome se poate face biostimularea cu laserul. Este tratamentul prin care energia luminii produse de laser produce un răspuns biologic. La nivel celular crește metabolismul, favorizând sinteza de colagen, drenajul limfatic (reduce edemul/umflătura) și are efect antiinflamator.
Încă după prima ședință, zona se simte mai puțin tensionată și relaxată, iar durerea se ameliorează imediat. Desigur, sunt necesare mai multe ședințe de tratament în funcție de fiecare caz.
6. Alte aplicații ale laserului în stomatologie
- Decontaminare și omorârea bacteriilor care provoacă infecții dentare (endodonție): În procedura de tratament de canal, medicul folosește laserul pe lungimea canalelor pentru a omorî bacteriile din vârful rădăcinii care au provocat infecția. Acest lucru conferă succesul pe termen lung al tratamentului de canal.
- Laser-assisted surgery: Fie că vorbim de descoperirea implantului, incizii cu laserul sau chiar tratarea periimplantitelor, acesta are o utilizare foarte vastă în sfera chirurgiei.
- Prevenție: Se poate folosi în fluorizarea suprafețelor dinților demineralizați pentru a întări structura acestora. Pentru dinți cu rădăcini expuse și sensibile se poate face desensibilizarea dentară cu laser, durerea ameliorându-se imediat. De asemenea, în urma procedurilor mai invazive se face biostimularea gingiilor pentru o vindecare mai rapidă a acestora.
În concluzie, aplicațiile laserului în stomatologie sunt multiple, având beneficii foarte mari pentru pacient și pentru tratamentele medicale efectuate. Vă încurajez să testați tratamentele pe bază de laser, întrucât acestea sunt mult mai rapide și mai confortabile.