Str Amman nr.2B sect.1

Bucuresti

08:00 - 20:00

Luni - Vineri

contact@therapydent.ro

0720 444 033

Ghid complet de igienizare acasa

Stim cu totii ca igiena orală are un rol foarte important pentru sănătatea organismului nostru, de aceea îngrijirea danturii trebuie să fie o prioritate în viața de zi cu zi. Iată ce înseamnă o rutină corectă a igienei orale și care sunt pașii de urmat pentru un zâmbet frumos și sănătos.

Ce presupune o igiena orala completa acasa?

O igiena orala completa presupune curatarea intregii cavitati orale: dinti, gingii si limba. Aceasta presupune periajul dentar, dar și utilizarea mijloacelor adjuvante de igienizare, și anume: ața dentară, apa de gură și dușul bucal.

Pentru a pastra sanatatea dintilor pe termen lung este obligatoriu ca acest ritual de curatare sa fie efectuat zilnic de 2 ori/zi (dimineata si seara) . Daca este efectuat regulat si corect, veti observa ca problemele  dentare vor fi tinute sub control. 

Periajul dentar si cum il efectuam corect:

Tehnica corecta presupune miscari verticale scurte si usoare, dinspre gingie inspre varful dintelui. Foarte important sa periam toate suprafetele dintelui adica: pe exterior, pe partea ocluzala( cu care muscam) si pe interiorul dintilor. Atat zonele laterale cat si cele frontale trebuie periate in egala masura. În timpul periajului dentar, periuta  trebuie înclinată într-un unghi de 45° față de linia gingiei . In total un periaj ar trebui sa dureze in jur de 2 minute.

Periuta de dinti trebuie aleasa in functie de fiecare persoana si de problemele acestuia. Puteti opta pentru o periuta manuala cu peri moi/medii sau cea electrica. In general pentru un periaj mai eficient, recomand periuta electrica deoarece ofera un plus de ajutor prin vibratiile sonice ale acesteia si indeparteaza foarte bine bacteriile de pe suprafetele dintilor. Chiar daca folosim periuta electrica, tot trebuie sa aplicam tehnica corecta prezentata mai sus.

Pasta de dinti pe care o folositi nu trebuie sa contina detergenti(SLS), coloranti si alte substante care provoaca iritatie si inflamatie la nivelul mucoaselor. Cititi cu atentie eticheta pastei de dinti. 

Periuta de dinti trebuie schimbata la 3 luni, dupa fiecare raceala, sau dupa detartraj. Aceasta acumuleaza bacterii si este bine sa o schimbam periodic pentru a nu se produce reinfectarea. Aceasta trebuie depozitata intr-un loc uscat si ferit de bacterii. 

Periajul dentar trebuie facut corect, altfel nu va avea efectele dorite si nu va indeparta complet bacteriile.

Ce sa NU faceti cand efectuati periajul dentar:

Nu efectuati miscari de periaj stanga-dreapta, deoarece veti introduce mancarea in spatiile interdentare.

Nu efectuati miscari circulare, deoarece veti introduce mancarea sub gingie si se va forma tartrul subgingival.

Nu folositi periute cu peri tari, deoarece veti abraza suprafata dintelui si veti crea trauma la nivelul gingiilor.

Nu folositi sare, bicarbonat de sodiu sau alte alimente in loc de pasta de dinti, acestea abrazeaza dintii si veti crea sensibilitate dentara.

Nu lasati periuta in vecinatatea vasului de toaleta. Este recomandat sa puneti capacul inainte sa trageti apa. Altfel bacteriile vor circula in aer si se vor depune pe suprafete, inclusiv pe periuta de dinti.

Ata dentara 

Folosirea atei dentare este o etapa la fel de importanta ca periajul dentar. Aceasta ne ajuta sa indepartam resturile alimentare dintre dinti si previne aparitia cariilor interdentare. Dintele are 5 suprafete. Prin periajul dentar reusim sa curatam doar 3 dintre acestea, restul de 2 suprafete se curata folosind ata interdentara. Daca sarim peste acesta etapa, alimentele cantonate interdentar se vor mineraliza si se vor transforma in tartru. Este foarte important sa folosim ata dentara de fiecare daca cand realizam periajul.

Cum se foloseste?

Se infasoara o bucata mai lunga de ata dentara intre degete si se tine ata in tensiune. Mișcările folosite pentru curățarea dinților trebuie să fie ușoare, să urmeze forma dintelui și să aibă o presiune mică pentru a nu răni gingiile. Daca aplicam o presiune mare, riscam sa taiem papila gingivala si sa sangereze. Repetam procesul de curatare cu ata dentara intre toti dintii, inclusiv zona laterala chiar daca este o zona cu acces mai dificil.

Dusul bucal este un dispozitiv recomandat pentru o igiena dentara completa. Acesta presupune irigarea cavității orale cu apă sau cu o soluție diluată de apă de gură. Dușul bucal funcționează pulsând jeturi de apă către dinți şi către gingii, eliminând resturile alimentare şi stimulând circulaţia sangvină la nivelul gingiilor.

Acesta trebuie folosit la o intensitate mica pana va acomodati cu el si pana invatati sa-l folositi corect. Se tine in unghi de 45° în zonele dintre dinţi şi gingii şi în spaţiile interdentare. Cu varful irigatorului se urmareste conturul gingival  si se insista in spatiile interdentare. Atentie mare sa nu tineti varful indreptat inspre gingie, deoarece produceti trauma si gingiile pot sangera. 

Este foarte benefica utilizarea dusului bucal mai ales cand pacientul are aparat dentar si trebuie sa indeparteze bine resturile alimentare dintre bracketi, sau cand pacientul are coroane, implanturi si punti dentare. Folosirea regulata a dusului bucal contribuie la sanatatea gingiilor si previne aparitia bolii parodontale, a inflamatiei gingivale si a cariilor. 

Igiena limbii este o etapa la fel de importanta ca toate celelalte deoarece placa bacteriana nu se gaseste doar la nivelul dintilor si al gingiilor, ci si pe suprafata limbii.

Exista mai multe dispozitive destinate curatarii limbii, sau se poate folosi chiar si periuta dentara. Zona cea mai incarcata a limbii va avea culoare albicioasa si trebuie insistat pana limba devine iar roz. Se recomanda sa puneti accentul pe zona posterioara si centrala a limbii, deoarece acolo se cantoneaza cel mai mult bacteriile. Aceasta se curata de fiecare data cand realizam periajul dentar: dimineata si seara.

De cele mai multe ori , respiratia urat mirositoare vine de la nivelul limbii si al bacteriilor cantonate pe aceasta. Curatand limba regulat, veti observa o respiratie mai placut mirositoare si ne asiguram ca acele bacterii nu ajung sa provoace inflamatie la nivelul gingiilor si carii. 

Chiar daca rutina dumneavoastra este corecta si o efectuati zilnic, cheia unei danturi sanatoase pe termen lung consta in igienizarile profesionale o data la 6 luni. In cadrul acestei vizite la medicul stomatolog se efectueaza controlul dentar (depistarea cariilor din timp) si igienizarea profesionala. 

Igienizarea profesionala cuprinde detartrajul cu ultrasunete, air-flow si periajul profesional al dintilor. Pentru pacientii care deja au dezvoltat boli parodontale, este recomandat ca aceasta igienizare profesionala sa fie facuta intre 3-4 luni pentru a nu lasa depozitele de placa bacteriana sa produca si mai multa inflamatie la nivelul gingiilor.

HAI SĂ VORBIM!

Dorești o programare?

Ne poți contacta folosind metodele de mai jos sau formularul de contact:

Trimite-ne un email

contact@therapydent.ro

Sună-ne

0720 444 033

Adresa

Str Amman nr.2B sect.1 Bucuresti

Follow our social media :
AI O ÎNTREBARE?

Așteptăm mesajul tău!

THERAPY DENT este mai mult decât o clinică stomatologică. THERAPY DENT este spațiul relaxant unde confortul, dedicarea și profesionalismul se întâlnesc pentru ca TU să scapi de frica de stomatolog, de anxietate sau de tensiunea pe care mulți o simt atunci când ajung la medicul dentist.

Contact

Email: contact@therapydent.ro

Telefon: 0720 444 033

Adresa: Str Amman nr.2B sect.1 Bucuresti

COPYRIGHT 2023. THERAPYDENT.