Str Amman nr.2B sect.1

Bucuresti

08:00 - 20:00

Luni - Vineri

contact@therapydent.ro

0720 444 033

Stiai ca saliva iti poate cauza carii?

O intrebare pe care le-o adresez adesea pacientilor deoarece stiu ca ph-ul salivar este un factor important al sanatatii orale.

    Cum?
Alimentele ce le consumam au si ele un ph propriu. Daca le alegem mai mult pe cele cu un ph scazut nu numai ca ne afecteaza negativ sananatea per ansamblu, dar pot fi incredibil de daunatoare pentru dinti.

   Care este pH-ul salivei și ce înseamnă acesta?

Saliva este o secreție exocrină, compusa din  aproximativ 99% apă, o varietate de electroliți (sodiu, potasiu, calciu, clorură, magneziu, bicarbonat, fosfat) și proteine, reprezentate de enzime, imunoglobuline și alți factori antimicrobieni, glicoproteine, urme de albumină și unele polipeptide și oligopeptide …Dar să facem un pas înapoi și să vorbim despre pH. În medie, pH-ul normal al salivei este de 6,7, cu un interval între 6,2 și 7,6. 
Adică, termenul descrie nivelurile chimice dintre aciditate și alcalinitate.

   Saliva acida vs saliva alcalina
Scara ph-ului incepe de la 1, fiind cel mai acid ( nu prea exista astfel de situatii), pana la 14, fiind cel mai alcalin.

Pentru determinarea ph-ului puteti utiliza un test -check saliva test-  pe care il gasiti in clinica noastra TherapyDent.  Apoi impreuna cu medicul tau dentist poti identifica care sunt remediile potrivite pentru echilibrarea ph-ului.
Ideal este sa fie testat ph-ul  dimineata inainte de masa pentru rezultate cat mai precise.

    De ce este importantă reglarea pH-ului salivar?
Diferiți factori provoacă niveluri de pH acid în salivă, iar un nivel de pH mai mic de 7 poate duce la deteriorarea semnificativă a dinților tăi. Saliva acidă produce eroziune dentara care in timp poate determina pierderea smaltului, aparitia cariilor profunde si inflamatii gingivale.

    De aceea este esențial să acordați atenție dietei. Dacă nivelul pH-ului salivei scade, există câteva simptome pe care le veți observa:

▪️sensibilitate la diferențele de temperatură
▪️cariile dentare
▪️respirație urât mirositoare persistentă
▪️inflamatia gingivala
▪️xerostomie ( gura uscata)

Toate acestea pot fi un semn că trebuie să faci o schimbare în dieta ta.
În mod ideal, cu cât îți poți face saliva mai alcalină, cu atât sănătatea orală va fi mai bună. Nivelurile de pH alcalin în gură de 7,5 sau mai mari vor ajuta la remineralizarea smalțului și la lupta împotriva bacteriilor care cauzează carii. Limitând alimentele acide din dieta ta și consumând alimente care au proprietăți alcaline bogate, iti poti crește nivelul pH-ului salivei și, de asemenea, iti poti îmbunătăți sănătatea gurii.

Cel mai simplu mod de a reechilibra ph-ul salivar este sa incorporezi anumite alimente in dieta ta.
   
    Mai multe legume.
Consumul mai multor legume este benefic atât pentru sănătatea dentară, cât și pentru sănătatea ta generală. Multe legume sunt alcaline și vor ajuta la neutralizarea pH-ului din salivă. Includerea următoarelor legume în dieta ta vor aduce schimbari grozave pentru corpul tău și zâmbetul tău:
▪️ spanac
▪️fasole verde
▪️ardei gras roșu
▪️brocoli
▪️kale
▪️sparanghel

      Încorporați semințele și fasolea
Cele mai multe semințe și fasolea sunt alimente alcaline și pot ajuta la eliminarea salivei acide. Câteva opțiuni excelente de incorporat în dieta ta sunt:
▪️fasolea boabe
▪️soia
▪️semintele susan
▪️nautul

     Limitați pâinea și zahărul
Una dintre cele mai ușoare moduri de a vă face dieta mai alcalină este să limitați pâinea și dulciurile zaharoase. Carbohidrații iau formă de zahăr sau amidon la scurt timp după digerare, ceea ce îți scade nivelul pH-ului și face saliva mai acidă.

     Reduceți aportul de alcool și cofeină.
Băuturile alcoolice și băuturile care conțin cofeină au toate proprietăți acide.
Limiteaza consumul de vin și bea doar o ceașcă de cafea dimineața este o modalitate ușoară de a vă menține pH-ul salivei alcalin.

    Evitați îndulcitorii artificiali
Alternativele de zahăr artificial sunt ok cu moderație, dar unele sunt mai bune decât altele. Xilitolul, zahărul din sfeclă și mierea sunt toate acide.

     Din fericire unii dintre noi avem un smalt mult mai dur care poate face fata cu mai multa usurinta atacului acid, dar si in aceste cazuri  pe termen lung poate sa produca demineralizari.

In concluzie e necesar sa-ti reechilibrezi ph-ul!
Si in acelasi timp sa-l testezi impreuna cu medicul tau!

HAI SĂ VORBIM!

Dorești o programare?

Ne poți contacta folosind metodele de mai jos sau formularul de contact:

Trimite-ne un email

contact@therapydent.ro

Sună-ne

0720 444 033

Adresa

Str Amman nr.2B sect.1 Bucuresti

Follow our social media :
AI O ÎNTREBARE?

Așteptăm mesajul tău!

THERAPY DENT este mai mult decât o clinică stomatologică. THERAPY DENT este spațiul relaxant unde confortul, dedicarea și profesionalismul se întâlnesc pentru ca TU să scapi de frica de stomatolog, de anxietate sau de tensiunea pe care mulți o simt atunci când ajung la medicul dentist.

Contact

Email: contact@therapydent.ro

Telefon: 0720 444 033

Adresa: Str Amman nr.2B sect.1 Bucuresti

COPYRIGHT 2023. THERAPYDENT.